středa 28. září 2011

Agility__________ Co je agility?

Agility bychom mohli popsat jako překážkovou dráhu, obsahující skočky, tunely, slalom, houpačku, kladinu a jiné překážky,kterou pes se svým psovodem probíhá v daném pořadí. Je to nenásilná forma pohybu jak pro psa i psovoda.
Aby byly závody spravedlivé, jsou pejsi rozděleni do velikostních kategorií dle jejich kohoutkové výšky :Large (L) od 43cm a vyšší, medium (M) od 35 do 42,99 cm a small (S) do 34,99 cm a nižží. Těmto kategoriím je uspůsobena i výška skokových překážek a délka skoku dalekého. Neoficiálně můžeme do těchto kategorií zařadit i kategorii XS, která je do 32 cm kohoutkové výšky.






Dále jsou týmy rozděleni do výkonnostních tříd od začínajících po elitu. Kategorie A1 je kategorií začínajích na oficiálních závodech, dále tu máme kategorii A2, do které pejsci přestupují po složení 3x zkoušky A1 s hodnocením na výbornou, pokud tým tyto kritéria složí musí do roka (od data složení poslední zkoušky) přejít do kategorie A2. No a konečně kategorie A3 je elitní kategorií, do které psi mohou postoupit až po složení 3x zkoušky A2 bez trestných bodů a s umístěním na prvních třech místech. Pokud tyto kritéria tým složí, může přestoupit do kategorie A3, pes může před jménem používat předponu A3 po dobu trvání v kategorii A3. Pokud se tým v kategorii udrží tři po sobě jdoucí roky získává tytul A3 Chamion a před jménem může mít předponu A3Ch, která mu zůstává doživotně.
Neoficiálně můžeme do agility zařatit i kategorii A0, která je pro psy do 18ti měsíců věku, nebo-li po dobu, kdy se nemohou účastnit oficiálních závodů. Dále také touto kategorií mohou být psi běhající pouze na neoficiálních závodech.


Co se týká trati, může obsahovat 12 až 20 překážek, dle uvážení rozhodčího.
Závody většinou obsahují dva otevřené běhy ,a to běh open (agility), kde se můžeme setkat se zónovými překážkami, jako je kladina, áčko a houpačka, a běh jumping, který obsahuje pouze skokové překážky, tunely, slalom. Dále se při závodech setkáváme i se zkouškovými běhy dle výkonostních kategorií (čím vyšší výkonnostní kategorie tím těžší běh). Zkoušky dle výkonnostních kategorií jsou jak v bězích agility tak i jumping.

Samozdřejmě i agility má pro závody pravidla. Kde rozhoduje přesnost a rychlost. Trestné body se získávají za chyby a odmítnutí psa na trati, dále také za překročení standartního času, který je určen podle času nejrychlejšího čistě doběhlého psa v kategorii. Na výsledkové listině se psi řadí nejprve podle získaných trestných bodů a nadále dle času, za který běh zaběhli.
Ročně se po celé ČR konná několik desítek závodů, několik výcvikových táborů a nespočet soustředěních a seminářů s výcvikářy a zkušenými závodníky. Závodů se účastní většinou kolem stovky závodících, ale jsou i závody, kde běhá několik set týmů denně.
Jestli chcete o agility vědět více zajděte na nejbližší cvičák kde agility cvičí a zkuste si jej sami.

Žádné komentáře:

Okomentovat