úterý 27. září 2011

Povaha plemene
 Psi z rodu borderek jsou nesmírně inteligentní, učenlivy a pracovitý. Je to taky značně odvážné plemeno, ovšem se sklonem velice silně, citově přilehnout ke svému pánovi. Je-li k tomu borderka zvykaná odmalička, snad se sžije s dalšími domácími zvířaty. Rovněž její vztah s dětmi je dobrý, ovšem pod podmínkou, že Borderce dokážete zajistit dostatek pohybu a činnosti. Je to otužlivý pes, Kterého můžeme celoročně chovat venku v kotci.



Popis Border Kolie
Jedná se o středně velké plemeno, jehož tělestné properco leží ideálně vprostřed mezi ltěžkou a lehkou tělesnou stavbou.Tvar těla má obdélníkový formát. Srst border kolie může mít krátkou nebo delší, přičemž psi s delší srstí výrazně převažují. Oba dva druhy osrstění ale mají jak svrchní krycí srst, tak spodní, hustou podsadu.Barevné variety borderek jsou velice rozlišné, přípustné jsou podstatně všechny barvy, ale nikdy by neměla převyšovat bílá barva srsti.Kohoutková výška psů je ideální 53 cm, feny jsou nižší, ale jejich minimální výška není striktně stanovena.Tělo má být atlakticky stavěné, obdélníkové až čtvercového tvaru. Hřbet se směrem k ocasu mírně, svažuje. Nohy jsou šikmo zaúhlené, svalnaté, ale nemají těžké kosti. Ocas borderek by měl být dlouhý nejméně k hlezennímu kloubu a je nošen zásadně směrem dolů. Hlava je úměrně k tělu, s širokou lebkou výrazně se zužujícím čenichem. Oči borderek jsou oválné, daleko posazené od sebe a tmavé, výjimečně modré. Uši jsou střední velikosti vztyčené, nebo polovztyčené.Celkový dojem je harmonický díky vyvážením schopnostím.

Základní péče o psa
Péče o srst borderek není nijak zvlášť náročná, jednotýdenní kartáčování plně postačí. Protože však byl tento pes vyšlechtěn pro náročné ovčácké povinnosti, kterým se dnes již vždy nevěnuje, potřebuje nejen dostatek pohybu, ale také skutečného zaměstnání. Výcvik postačí základní a pes se mu snadno naučí i podřídí - patří k nejchytřejším psům vůbec.
Tento pes je živý, pozorný, obratný a vytrvalý a tudíž ke svému zdravému vývoji a spokojenému životu potřebuje každodenní pracovní náplň. je prací v dobrém slova smyslu doslova posedlá. Pokud ji ale nemůžete svěřit její původní „zaměstnání" - tedy nahánění dobytka, je naprosto nezbytné postarat se o jinou náplň dne. Potřebuje pána, který se jí bude intenzivně věnovat např. při výcviku a učení agility, fresbee, flyballu apod. borderek se bez možnosti uplatnění stává nejprve smutným, později nervózním až agresivním psem, což mu však nelze klást za vinu. Z těchto důvodů by se majitelem borderek měl stát pouze ten, kdo je ochoten věnovat práci a zábavě s borderek maximum času. Toto plemeno rovněž není vhodné pro nerozhodné a nejisté jedince.

Historie psů borderek
První počátky tohoto plemene se datují zhruba do doby před 150 lety, kdy došlo na britsko - skotském pomezí (border - hranice) ke zcela úmyslnému křížení nejrůznějších typů ovčáků s cílem získat psa skvělých ovčáckých vlastností. I když se tato idea vrchovatě naplnila, plemeno bylo oficiálně uznáno až v roce 1976

Žádné komentáře:

Okomentovat